Wijzigingen van de vennootschaps- en personenbelastingwet in Polen in 2019

Er zijn enkele revolutionaire wijzigingen van de wetgeving inzake vennootschaps- en personenbelasting in Polen, die van invloed kunnen zijn op uw bedrijf. De president van Polen tekende een wetsvoorstel tot wijziging van de handelingen inzake inkomstenbelasting. Sommige regels zijn geldig vanaf begin 2019.

De nieuwe voorschriften houden rekening met de volgende kwesties:

Transfer Prices

 • nieuwe drempels voor TP-vereiste – PLN 10 miljoen voor materiële en financiële transacties, PLN 2 miljoen voor overige transacties. De wijziging was gericht op het verminderen van documentaire verplichtingen, maar het kan een documentaire verplichting met zich meebrengen voor belastingbetalers die momenteel niet over een dergelijke verplichting beschikken vanwege inkomsten of kosten van minder dan EUR 2 miljoen. Volgens de regels die worden gewijzigd, de belastingbetaler die de bovengenoemde soorten transacties met de aangegeven waarden sluiten, zijn vereist om lokale verrekenprijsdocumentatie voor te bereiden, ook als de som van zijn inkomsten of kosten niet meer dan 2 miljoen EUR bedraagt;
 • het is niet nodig om lokale transacties in TP-documentatie te tonen;
 • verbreding van de reikwijdte van gelieerde bedrijven – om persoonlijke relaties of relaties zonder de economische reden op te nemen;
 • Master File is mogelijk in het Engels;
 • verlenging van de deadline voor het indienen van de TP-documentatie – 9 maanden na het einde van een fiscaal jaar voor het Local File, 12 maanden voor het Master File;
 • officiële rentetarieven voor leningen worden gepubliceerd, voor diensten met lage toegevoegde waarde een marge van 5% is voorzien;
 • belastingautoriteiten komen in aanmerking voor een correctie of negeren van de gecontroleerde transactie;
 • 6e methode – waarderingstechnieken, als de tot nu toe gebruikte methoden niet haalbaar zijn.

IP Box / innovatiebox

Preferentieel belastingtarief van 5% op gekwalificeerd inkomen, zolang de intellectuele eigendomsrechten blijven bestaan (voor patenten tot 20 jaar). Vereisten: O & O-werkzaamheden moeten door de belastingbetaler zelf en in Polen worden uitgevoerd.

Vereisten: O & O-werkzaamheden moeten door de belastingbetaler zelf en in Polen worden uitgevoerd. Vergeleken met het maken van uitgaven zonder een aftrek voor onderzoek en ontwikkeling, in het scenario met het gebruik van onderzoeks- en ontwikkelingshulp staat aftrek van kosten voor O & O toe (zogenaamde “subsidiabele” kosten) van de belastinggrondslag, ongeacht het feit dat deze uitgaven de belastinggrondslag al hebben beïnvloed (ze hebben deze verlaagd) als fiscaal aftrekbare kosten. De aftrek vindt plaats in de afrekening voor het belastingjaar waarin de in aanmerking komende kosten zijn gemaakt.

Het is daarom een extra belastingvermindering, naast de normale aftrek van kosten, en is beschikbaar na het einde van het jaar. Dezelfde kosten verlagen de belastinggrondslag tweemaal – voor de eerste keer bij het maandelijks berekenen van het voorschot op belasting, de tweede keer in een jaarlijkse belastingaangifte.

Verplichte melding van informatie

Een hulpmiddel om informatie te verzamelen over mogelijk agressieve fiscale planningsconstructies. De autoriteiten willen vooraf informatie hebben, voordat de regeling wordt geïmplementeerd. Vanaf het begin van 2019 moeten de grensoverschrijdende regelingen en binnenlandse regelingen worden gerapporteerd. Intermediair (belastingadviseur, bankemployee, advocaat, enz.) rapporteert binnen 30 dagen na de voorstelling van de regeling aan de belastingbetaler, maar als er regels van beroepsgeheim worden toegepast, is de belastingbetaler verplicht om de belastingdienst op de hoogte te stellen.

Verplichte melding van binnenlandse regelingen is van toepassing indien de inkomsten, kosten of activa van de begunstigde of zijn verbonden onderneming meer dan 10 miljoen EUR bedragen of indien de regeling activa of rechten van meer dan 2,5 miljoen EUR betreft en tegelijkertijd:

 • de belangrijkste of een van de belangrijkste voordelen (main benefit) die redelijkerwijs te verwachten valt van een constructie, is een belastingvoordeel (in het algemeen als een vermindering van de belastingschuld of vertraging bij het creëren ervan), en bovendien wordt voldaan aan ten minste één andere wezenskenmerk van de zogenaamde algemene wezenskenmerken (een brede en onnauwkeurige catalogus, bijvoorbeeld: gebruik wordt gemaakt van gestandaardiseerde documenten en/of een gestandaardiseerde structuur en die beschikbaar is voor meer dan één relevante belastingplichtige zonder dat er voor implementatie wezenlijke aanpassingen nodig zijn of een constructie waarbij de relevante belastingplichtige of een deelnemer aan de constructie zich tot geheimhouding verbindt of als de vergoeding voor de adviseur op basis van een success fee vastgelegd wordt), of
 • ongeacht het belangrijkste voordeel van de regeling – als het voldoet aan ten minste één wezenskenmerk uit de reeks wezenskenmerken

Verplichte melding van grensoverschrijdende transacties is van toepassing indien:

 • de belangrijkste of een van de belangrijkste voordelen die redelijkerwijs te verwachten valt van een constructie, is een belastingvoordeel (op dezelfde manier begrepen als in de binnenlandse regelingen) en bovendien wordt voldaan aan ten minste één andere wezenskenmerk van de zogenaamde algemene wezenskenmerken (de catalogus van deze wezenskenmerken is iets smaller dan in de binnenlandse regelingen), of
 • ongeacht het belangrijkste voordeel van de regeling – als het voldoet aan ten minste één wezenskenmerk uit de reeks wezenskenmerken, bij voorbeeld:

a) aftrekbare grensoverschrijdende betalingen tussen twee of meer verbonden ondernemingen, de ontvanger is fiscaal inwoner in een rechtsgebied, maar dat rechtsgebied is opgenomen in een lijst van rechtsgebieden van derde landen die door de lidstaten gezamenlijk of in het kader van de OESO als niet-coöperatief zijn beoordeeld,

b) In meer dan één rechtsgebied wordt aanspraak gemaakt op voorkoming van dubbele belasting voor hetzelfde inkomens- of vermogensbestanddeel,

c) de juridische of feitelijke eigendom niet-transparant is en indien de uiteindelijk begunstigden niet-identificeerbaar zijn gemaakt,

d) overdracht van moeilijk te waarderen immateriële activa.

Exitheffing

Polen en andere EU-lidstaten moeten de richtlijn ter bestrijding van belastingontwijking (Anti Tax Avoidance Directive) invoeren. Als een belastingplichtige activa of zaken (een deel van het bedrijf) in het buitenland verplaatst (tussen het hoofdkantoor en vaste inrichtingen), moet hij de belasting betalen over de niet-gerealiseerde winst behorend bij de activa. Hipothetische winst zal worden onderworpen aan 19% exit belastingtarief.

Bronbelasting (Withholding tax)

Op dit moment als de belastingbetaler over de nodige documenten (zoals het certificaat van fiscaal inwonerschap) beschikt, kan het lagere belastingtarief van de moeder-dochterrichtlijn of verdragen tot het vermijden van dubbele belasting worden toegepast. Nieuwe voorschriften:

 • voor betalingen van minder dan PLN 2 M aan één belastingplichtige (geen inwoner van Polen) in één belastingjaar, mag het huidige model worden toegepast;
 • voor betalingen van meer dan PLN 2 M aan één belastingplichtige (geen inwoner van Polen) in één belastingjaar, moet het binnenlandse belastingtarief worden toegepast (19% voor dividenden, 20% voor rente, royalties en immateriële diensten), bronbelasting moet worden geheven en zodra belasting is geheven er is een mogelijkheid om een ​​terugbetaling aan te vragen.

Mogelijkheden om vrijstelling te krijgen van het model – uitgifte van een verklaring van de belastingplichtige dat aan alle voorwaarden is voldaan of een verzoek om bevestiging van de belastingautoriteiten, dat een vrijstelling van het model kan worden toegepast.

Op 10 december 2018 werd een ontwerpverordening gepubliceerd – het ministerie van Financiën stelt voor om de termijnen voor de nakoming van bepaalde verplichtingen op grond van de nieuwe regels voor het behoud van bronbelasting tot 30 juni 2019 of 31 december 2019 te verlengen en effectieve uitsluiting van betalingen aan sommige entiteiten van het toepassingsgebied van nieuwe regelgeving.

Notional interest deduction

Deze verandering is zeer gunstig, maar alleen voor de belastingbetalers van de vennootschapsbelasting – mogelijkheid van een nieuwe categorie van fiscaal aftrekbare kosten: de hypothetische rentevoet op bijdragen van de eigenaar van het bedrijf aan het eigen vermogen of op de winst ingehouden in het bedrijf. De rentevoet is gebaseerd op de rentevoet gepubliceerd door de Nationale Bank van Polen (momenteel 1,5%) verhoogd met een extra 1%.

Beperking van fiscaal aftrekbare kosten op auto’s

 • invoering van een limiet van PLN 150 000 op zowel leasing als afschrijving – de leasetermijnen die deze drempel overschrijden voor niet-elektrische voertuigen zijn niet-aftrekbaar. Bindend voor contracten ondertekend na implementatie van deze verordening
 • invoering van een beperking van 75% van de fiscaal aftrekbare kosten voor gemengd gebruik van auto’s (zakelijk en privé) – met betrekking tot de kosten van het autogebruik (brandstof en andere kosten).
 • invoering van een beperking van 20% van de fiscaal aftrekbare kosten voor het gebruik van privévoertuigen in het bedrijf – met betrekking tot de kosten van het autogebruik (brandstof en andere kosten), in plaats van de kilometervergoeding die tot nu toe is gebruikt.
Please follow and like us:
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial