Belastingstelsel in Polen vergeleken met andere OESO-landen

Volgens een rapport dat is gepubliceerd door Tax Foundation, staat Polen op de 33ste plaats in termen concurrentievermogen en belasting neutraliteit tussen 35 landen die behoren tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Alleen Italië en Frankrijk bleken minder concurrerend dan Polen. Voor het vijfde jaar op rij is Estland het meest concurrerende land. Volgens de auteurs van de ranglijst is Estland het voornamelijk te danken aan vennootschapsbelasting (20 procent), die alleen van toepassing is op betaalde winsten en vlaktaks op inkomsten van natuurlijke personen (20 procent). De top tien omvatte ook Letland, Nieuw-Zeeland, Luxemburg, Nederland, Zwitserland, Zweden, Australië, Tsjechië en Oostenrijk. Relatief goed Polen viel alleen in de categorie van de vennootschapsbelasting (9e plaats in de subcategorie). Op het gebied van verbruiksbelasting nam Polen de laatste plaats in (35). Wat is het onderwerp van de beoordeling? Hier zijn de verklaringen van de auteurs:

De International Tax Competitiveness Index (ITCI) probeert de mate te meten waarin het belastingstelsel van een land voldoet aan twee belangrijke aspecten van het belastingbeleid: concurrentievermogen en neutraliteit. Een concurrerende belastingwetgeving houdt marginale belastingtarieven laag. In de geglobaliseerde wereld van vandaag is kapitaal erg mobiel. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om te beleggen in een aantal landen over de hele wereld voor het hoogste rendement. Hoe dan ook, een neutrale belastingwetgeving is er gewoon een die de hoogste inkomsten nastreeft met de minste economische verstoringen. Dit betekent dat het niet ten koste gaat van consumptie ten opzichte van sparen, zoals gebeurt met investeringsbelastingen en vermogensbelastingen. Dit betekent ook dat er weinig of geen gerichte belastingverlagingen gelden voor specifieke activiteiten die door bedrijven of particulieren worden uitgevoerd. Een belastingcode die competitief en neutraal is, bevordert duurzame economische groei en investeringen, terwijl er voldoende inkomsten worden gegenereerd voor de prioriteiten van de overheid.

Meer: https://taxfoundation.org/publications/international-tax-competitiveness-index/

Please follow and like us:
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial