Werknemer wordt zzp’er (zelfstandige zonder personeel) – voorwaarden en beperkingen

Ik krijg vragen over een terugkerend probleem zoals een boemerang: kunnen werknemers een zelfstandige activiteit beginnen en op deze manier een zzp’er worden? Het antwoord is het antwoord dat meestal uit de mond van de belastingadviseur valt: “Ja, maar het is niet zo gemakkelijk …” 🙂 of “Het hangt ervan af …” 🙂

Dus – het is mogelijk, maar…in dit geval is het belangrijek om te weten, dat een zzp’er facturen voor een vorige werkgever niet kan uitgeven voor dezelfde activiteiten die hij onder een arbeidsovereenkomst heeft uitgevoerd.

Voorwaarde van deze oplossing (zodat er geen problemen met het belastingkantoor en pensioenorgaan ZUS ontstaan)

Een zzp’er kan niet met zijn voormalige werkgever een overeenkomst voor dezelfde activiteiten hebben, die hij als werknemer heeft verricht. Dus hij zou een contract moeten hebben met een andere bedrijf en dit contract moet andere activiteiten betreffen dan die de werknemer uitgevoerd heeft voor zijn voormalige werkgever.

Is het haalbaar? Dit moet in elk afzonderlijk geval worden overwogen.

Verschillen voor een werknemer tussen een arbeidsovereenkomst en een eigen bedrijf

Bij de arbeidsovereenkomst betaalt de werknemer ZUS-premies in verhouding tot zijn salaris, terwijl hij in zijn eigen bedrijf een vast bedrag aan premie mag betalen.

Er is een mogelijkheid dat een nieuwe ondernemer geen sociale ZUS-premies betaalt binnen 6 maanden (alleen gezondheid PLN 320), en vervolgens binnen 24 maanden verlaagd ZUS-premies (een bedrag dat niet lager is dan 30% van het minimumloon in Polen dit jaar) – als hij zijn eigen bedrijf begint en hij de afgelopen 5 jaar geen eigen bedrijf geleid heeft.

HELAAS DIT IS NIET VAN TOEPASSING OP MENSEN DIE MET EEN VOORMALIGE WERKGEVER SAMENWERKEN, dus weer: hij zou een contract moeten hebben met een andere bedrijf en dit contract moet andere activiteiten betreffen dan die de werknemer uitgevoerd heeft voor zijn voormalige werkgever.

ZUS-premies – een zzp’er

  • eerste 6 maanden voor een ondernemer: geen sociale ZUS-premies betaalt, alleen gezondheid – in 2019: PLN 342
  • vervolgens binnen 24 maanden verlaagd ZUS-premies voor een ondernemer bedragen in 2019: PLN 556 (inclusief gezondheidsbijdrage)
  • vervolgens volledige ZUS-premies voor een ondernemer – in 2019: PLN 1317

Belasting – een zzp’er

  • in het eerste jaar na het overschakelen naar zijn eigen bedrijf, als hij met zijn voormalige werkgever zou samenwerken – een vlaktaks van 19% kan niet worden gebruikt, dus in het eerste jaar zou hij belast worden tegen het belastingtarief van 18% / 32% – als hij de eerste belastingdrempel overschrijdt dan zou hij worden belast met 32%
  • vervolgens zou hij een vlaktaks van 19% gebruiken

Andere voordelen voor een zzp’er

  • de kosten voor het verkrijgen van inkomsten bij de arbeidsovereenkomst bedragen slechts PLN 1335 per jaar, en er kunnen misschien meer zijn wanneer hij zijn eigen bedrijf begint
  • sommige aankopen met zijn eigen bedrijf kunnen goedkoper zijn met het bedrag van de BTW, omdat hij BTW kan aftrekken van de verschuldigde BTW

Beperkingen die uit de jurisprudentie voortvloeien

Tot nu toe was het Hooggerechtshof vaker bezig met het onderwerp van fysieke personen die diensten verlenen op basis van civielrechtelijke contracten. Het was anders in het geval van een arrest van het Hooggerechtshof van 20 februari 2018, referentienummer II UK 711/16, betreffende een persoon die werkzaam is in een winkel die behoort tot de Żabka-keten.

Een vrouw sloot een samenwerkingsovereenkomst met de persoon die de winkel runt, om diensten te verlenen voor een vaste vergoeding van PLN 2.500 per maand op basis van de door haar uitgegeven facturen. Op deze manier voerde zij typische taken van de verkoper uit op de plaats en tijd aangegeven door de persoon die de winkel runt, voor zijn rekening en risico. Dezelfde verplichtingen werden ook uitgevoerd door werknemers in de winkel op basis van arbeidscontracten.

De vrouw vroeg bij ZUS om een ​​verplichte verzekering: een pensioen-, invaliditeits- en ongevallenverzekering en een vrijwillige ziekteverzekering. Het pensioenorgaan ZUS vroeg echter de geldigheid van de verzekering vanwege de schijnbare aard van de door de vrouw uitgevoerde activiteit. Het ZUS-besluit is in hoger beroep gekomen bij de rechtbank en vervolgens bij het hof van beroep en uiteindelijk een cassatieberoep. Het Hooggerechtshof ging akkoord met de beslissing van het pensioenorgaan en de uitspraken van de rechtbanken en verklaarde dat de vrouw “in dit geval dezelfde activiteiten uitoefende als de persoon die in de winkel werkzaam was in het kader van een arbeidsovereenkomst” en “geen onafhankelijkheid toonde in de organisatie van het werk”.

De rechtbank gaf aan dat om als zelfstandige te worden beschouwd, moet een zzp‘er de activiteiten verrichten:

  • om een ​​winst te behalen die de kosten van een bedrijf moet dekken
  • op basis van repetitieve activiteiten en de intentie van zijn langetermijngedrag, waardoor een onderscheid kan worden gemaakt tussen economische activiteit en een enkel contract voor een specifieke taak of opdracht of een contract voor het verlenen van een dienst
  • op een georganiseerde manier, die niet alleen uit de organisatorische en juridische vorm ervan bestaat, maar ook het verstrekken van kapitaal, de plaats van vestiging, noodzakelijke hulpmiddelen en machines, het ondernemen van marketingactiviteiten en het in dienst nemen van werknemers of het verkrijgen en handhaven van vereiste kwalificaties

Conclusie

Er is een significant verschil voor een zzp’er wat betreft de ZUS-premies en belasting, maar het moet ook gezegd worden, dat op zijn beurt worden op het arbeidscontract ook premies betaald door de werkgever en als gevolg daarvan worden er meer fondsen geaccumuleerd op de pensioenrekening van de werknemer in ZUS, dan bij een zzp’er, die minimumpremies betaalt. Het gebrek aan inkomsten uit activiteiten tijdens vakantieverlof kan ook problematisch zijn.

Er zijn een aantal voordelen van zijn eigen bedrijf – potentieel hogere fiscaal aftrekbare kosten en de mogelijkheid om de BTW af te trekken die op aankopen in rekening wordt gebracht.

Voorwaarde – hij kan niet met zijn voormalige werkgever een overeenkomst voor dezelfde activiteiten hebben, die hij als werknemer heeft verricht.

Als de werknemer besluit om zij eigen bedrijf te beginnen, is het belangrijk om het contract aan te gaan zodat het niet lijkt op een arbeidsovereenkomst. Het contract moet bijvoorbeeld bepalingen bevatten die wijzen op een gebrek aan indicatie over de plaats en het tijdstip van het werk, de verantwoordelijkheid voor uitgevoerde activiteiten en risico-overnames – ik kan helpen bij het opstellen van een dergelijk contract.

Please follow and like us: